Viroin en co.

Dinsdagavond trok ik met Frank Resseler naar de Viroin om er woensdagochtend orchideeën en vlinders te fotograferen en s’avonds door te reizen om in de dassenhut van Landschap VZW dassen te spotten.
’s Ochtends vervoegde Wim Claes ons om de eerste plekjes te gaan verkennen. Helaas zat het weer niet mee en was het wachten op wat droge momentjes om toch wat plaatjes te kunnen schieten.

De groot geaderde witjes werkten mee dankzij het druilerige weer.

grootgeaderdwitje

GROOT-orchids-5

Hommelorchis (Ophrys fuciflora), op het eerste zicht sterk gelijkend op Bijenorchis maar naast elkaar toch vrij gemakkelijk te determineren a.d.h.v. het aanhangsel aan de lip die bij de laatste soort naar achteren wijst.

GROOT-orchids-7

Frank filmde met z’n highspeed camera hoe de bestuiving van de Hommelorchis net functioneert. Ik heb al wat beelden kunnen previewen en moet zeggen…indrukwekkend!

GROOT-orchids-11

Op een bepaald moment heb ik mezelf verplicht enkel met de breedhoek lens te werken en de macrolens even te vergeten.

Grote muggenorchis (Gymnadenia conopsea):

GROOT-orchids-10

Hommelorchis (Ophrys fuciflora) vergezeld van bevertjesgras (Briza media):

GROOT-orchids-9

Een van de spectaculairste, Bokkenorchis (Himantoglossum hircinum), met bijhorende bokkengeur…:

Bokkenorchis

Na een stevige rit richting Baraque Fraiture werd het weer zo mogelijk nog slechter en zagen we onze plannen om de das in goed licht op de plaat te krijgen letterlijk en figuurlijk in het water vallen. Ondanks dat heb ik dan toch 1 waarnemingsshot genomen, de camera weggelegd en genoten van de aanwezigheid van deze prachtige dieren.

DAS-BW


Na een korte nacht van woensdag op donderdag en 2 dagen werken was de zin in een nieuw Viroinbezoek behoorlijk groot geworden, hopelijk nu met beter weer. De usual suspects Sam en Gert waren van de partij en Frank zou er een familieweekendje van maken.

De Grote muggenorchis (Gymnadenia conopsea), vrij algemeen in de provincie Namen, Luik en Luxemburg. Het is een kensoort voor kalkgrasland.

Viroin-2
Bergnacthorchissen (Platanthera chlorantha), belicht door de zon die langzaam maar zeker door het achterliggende dennenbos kwam piepen.

Viroin

De Bijenorchis (Ophrys apifera)is ook een echt pareltje, je kan er lang naar zoeken maar eens je er eentje gespot hebt, lijken ze plots allemaal te verschijnen.

Viroin-5

Als afsluiter ook nog een stinkerd (Ringslangen kunnen verschrikkelijk stinken) onder een stuk puin gevonden:

Natrix

Drop a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *